NM Brass 2017

24.01.2017

Det nærmer seg årets absolutte høydepunkt for norske brassband, da snakker vi selvfølgelig om NM Brass. En helg der 79 korps samles i Bergens storstue, nemlig Grieghallen. Kleppe Musikklag holder i disse dager på med siste innspurt i oppkjøringen med vår dirigent Philip Hannevik. I den anledning har vi stilt han noen spørsmål om forventninger og tanker rundt det å dirigere Kleppe Musikklag på NM Brass.

Det er nå ditt tredje år som dirigent for Kleppe Musikklag i NM Brass . Hvordan vil du beskrive denne tiden?

Kleppe er et band som er i stadig utvikling. Selv med de store besetningsutskiftningene vi har opplevd de siste årene, har bandet likevel blitt gradvis bedre over tid. De har holdninger som har blitt en del av kulturen, både gjennom medlemmene selv, men også pga god planlegging, høyt nivå på dirigenter, og fordi korpset spiller krevende musikk hele året. For meg personlig har det vært fint å kunne møte mange av musikantene over tid, og se ferdigheter bli bedre, og oppleve at musikerne blir mer modne, konsentrerte og dedikerte.

Hvilke forventninger har du til årets NM og hva gleder du deg mest til?

Jeg har en veldig konkret målsetting om at Kleppe skal holde seg i elitedivisjonen i år. Denne målsettingen deler alle korpsene i eliten med oss. Målet er vanskeligere å nå for et korps som Kleppe, som er det korpset i eliten med desidert minst erfaring med det å være et elitekorps. Men jeg blir likevel skuffet hvis vi ikke skulle få det til.

Det jeg gleder meg mest til er å forberede bandet slik at vi opplever at vi topper alle tidligere framføringer den dagen det gjelder. At forberedelsene kulminerer i en stor sceneopplevelse.

Kleppe er et veldig ungt korps, hvordan er det å jobbe med så unge korpsmusikanter?

Jeg tenker ikke så mye på alder mens jeg jobber. Jeg tenker mye mer på energi og fokus i gruppa. Jeg jobber med det som sitter foran meg, uavhengig av alder eller nivå på musikerne. Men det som påvirker meg er det jeg får tilbake mht arbeidsmoral, vilje til å gjøre ting best mulig, konsentrasjon og slike ting. Og på den måten er Kleppe kanskje det mest homogene korpset jeg treffer i løpet av året. De viser kollektivt en enorm vilje til å yte best mulig, og gir alltid inntrykk av at de er ustoppelige i sitt arbeid etter å oppnå ting som kan virke å være utenfor rekkevidde. Om musikantene da er 17 eller 70 er uinteressant, i slike tillfelle kan vi bare jobbe sammen til vi merker at det ikke er mer å hente. Den følelsen er sterk i Kleppe!

Har du investert i en holdbar dirigentpinne i år?

Ha ha - i år bruker jeg den pinnen som jeg glemte igjen på oppvarmingsrommet i Grieghallen i fjor! Jeg knekker veldig sjelden pinner, faktisk. Jeg skal IKKE bruke en pinne i balsa-tre som ikke tåler så mye. Det var en glipp i fjor, jeg måtte bruke en pinne som var et forsøk på å lage en lettest mulig dirigentpinne. Det var aldri meningen at den pinnen skulle kunne overleve et Doss-stykke.....Men balsa-pinnen fra i fjor dukker kanskje opp i en eller annen setting i forbindelse med oppkjøringen. Musikantene får vente og se.

Det er med andre ord store forventinger knyttet til helgen. Kleppe Musikklag er veldig stolte av igjen å være i elitedivisjonen, og vi går selvfølgelig for å gjøre vårt aller beste. Mest av alt går Kleppe musikklag for å skape store øyeblikk, både for publikum og musikantene selv. Årets pliktnummer, Variations on a theme of Michael Tippett, er både utfordrende og flott musikk som vi ser frem til å spille i Grieghallen. Som selvvalgt stykke har KML valgt å fremføre REM-Scapes av Thomas Doss.

Det blir anledning til å høre fremføringer av begge stykkene før selve NM-helgen. KML deltar på to før-konserter. Den første 29. januar, kl. 16.30 på Tertnes videregående skole. Den andre finner sted 1. februar, kl. 18.00 på Kulturfabrikken på Askøy. Selve NM streames som alltid på TV2 Sumo, men vi håper selvfølgelig å se alle i salen disse to dagene!

Vi gleder oss enormt til NM, og vil gjerne benytte anledningen til å ønske alle deltakende korps en fantastisk helg i Bergen, og masse lykke til i konkurransen!

                                        REM-Scapes fremføres 19:45 i Grieghallen, lørdag 4. februar