Tilbakeblikk: Utenlandstur

15.05.2018

Visste du at KML kun har vært på tre utendlandsturer før?
Forrige tur var i 1993 (da var mange av dagens medlemmer ikke født engang). Tidligere kleppemusikant og æresmedlem, Reidar Magne, har igjen sagt seg villig til å fortelle litt fra turen i 1993.

"I juni 1993 dro Kleppe Musikklag i vesterveg for andre gang. Første gang var i 1975 og da gikk turen til Isle of Man. Vi reiste altså med Englandsbåten fra Bergen til Newcastle og videre med buss til Huddersfield.

I Huddersfield ble vi tatt i mot av Mr. Douglas Hodge som var dirigent for Paddock Youth Band. De bar utstyr, viste vei hvor vi skulle og var i det hele tatt uunnværlige for oss. I Huddersfield bodde vi i studenthybler til Huddersfield University. Stelte oss mat selv og koste oss.

Først dag marsjerte vi gjennom sentrum av byen og spilte konsert utenfor biblioteket og kunstgalleriet i Hudderfield. Våre fane- og flaggbærere hadde på seg bunad, og det gjorde stor lykke.

Dag to reiste vi til Liverpool og Den Norske Sjømannskirke og spilte konsert der i tillegg til å være turist i byen. Konserten her gikk dessverre ikke så bra. Ikke nok med at vi spilte dårlig, men en av musikantene våre hadde glemt notene sine i bussen, trodde vi. Nå var det slik at vi skulle spille i 2. etg., mens bussen stod i gaten utenfor. Jeg fikk beskjed om å fylle ut tiden med å fortelle om korpset. Jeg vegret meg, for så mye engelsk kunne jeg ikke. Da fikk jeg beskjed om at her var ingen fare. Alle her snakket norsk. Så da så. Da var det bare å begynne. Nå var det også slik at disse notene ikke var i bussen. De låg i instrumentkassen i samme etasje. Dette så ikke jeg, så jeg pratet og pratet og gikk helt opp i korpsets historie. De andre prøvde å gjøre meg oppmerksom på situasjonen, og treg som jeg er så tok det sin tid. Og som om ikke det var nok. Ingen av de som hørte på kunne norsk. Ja, ja. Jeg bidro antagelig til en dårlig konsert om enn noe ufrivillig.

På dag tre reiste vi til Halifax og spilte konsert i Piece Hall. Midt på den åpne plassen var det en musikkpaviljong, og der spilte vi konsert med hele 3 avdelinger. Det var mye, veldig mye etter hva vi var vant med, og det tæret på ambisen. Konserten var bra den, og folk koste seg.

Torsdag var det tur til York uten instrument. Dagen ble brukt til å besøke Jordvikmuseet og The York Minster. Begge deler var svært interessante og anbefales å besøke. Fredag var det en av hovedkonsertene på turen i Huddersfield. Denne gang sammen med våre venner i Brighouse og Hade Edge Band. Nevnes skal jo også at KML tidligere i sesongen var verter for medlemmene i Brighouse and Rastrick Band. De var på vestalandsturne, og under sitt opphold her i Bergen ble de «huset» av våre medlemmer. Brighouse stilte derfor på vår konsert i England, men de var begynt på ferien sin da, så de stilte med en ten piece gruppe. Men for en gruppe. De kunne spille. Og det kunne vi også denne dagen. Konserten foregikk i St. Paul Hall. Hade Edge Band hadde nettopp deltatt i konkurranse og spilte sitt vinnerprogram på konserten vår noe som ble veldig godt mottatt.

Søndag var turens siste konsert på Holme Band Club. Holme ligger i Holmfirth og er nabolandsbyen til Hade Edge. Konserten her ble noe musikerne ikke glemmer med en stemning vi aldri før hadde opplevd. Vi spile en tradisjonell totimers pubkonsert noe vi aldri trodde vi skulle klare å gjennomføre, men med den oppbackingen vi fikk underveis hadde vi egentlig ikke lyst å slutte og ingen glemmer da publikum stod på bordene på siste nummer og sang av full hals Your Never Walk Alone. Konserten var absolutt turens høydepunkt.

I løpet av uken fikk noen av KMLs medlemmer besøke øvelseslokalet til Black Dyke. Der fikk vi overvære en øvelse. For KMLs medlemmer var det en stor opplevelse. Black Dyke og Brighouse var manges store idoler."